Keuken inrichten: interieur, plafond en design ter inspiratie

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Keuken inrichten: interieur, plafond en design ter inspiratie

De keuken is een belangrijke ruimte in het huis, waar we vrijwel elke dag tijd doorbrengen. Behalve dat een keuken zo nuttig mogelijk moet zijn is het ook prettig als deze er goed uit ziet. In deze blog geven we u een aantal tips voor het inrichten van de keuken om tot de ideale keuken te komen.

De functie van de keuken

De belangrijkste functie van de keuken is de mogelijkheid om eten te bereiden. De keuken is echter veelzijdiger dan u zou verwachten. Sommige mensen smeren er alleen boterhammetje, anderen komen er alleen in de ochtend voor een kop koffie en een bak yoghurt. Kinderen komen voornamelijk in de keuken om de handen te wassen en wat drinken te pakken.

Andere mensen houden van bakken of koken en brengen soms wel uren door in de keuken. Bij sommige gezinnen wordt er ook gegeten in de keuken en weer anderen hebben soms ook een tv in de keuken hangen. Er zijn veel verschillende functies denkbaar voor iedereen.

Keuken inrichting

De inrichting van uw keuken

De inrichting van uw keuken is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u iemand bent die vaak kookt, zult u een uitgebreid aanrecht willen hebben. Ook andere functies als een afwasmachine verschillen per persoon. Afhankelijk van de verschillende functies waar u gebruik van wilt maken zijn er voor de keuken verschillende indelingen mogelijk.

Een inbouwkeuken

Een inbouwkeuken is een keuken die op maat wordt gemaakt. Inbouwkeukens zijn individueel aan te passen en blijven lange tijd een vast onderdeel van de keuken. De apparatuur wordt in de meubels ingebouwd en onderdelen als de oven, magnetron en koelkast worden allemaal netjes geïntegreerd. Met een inbouwkeuken kun je optimaal gebruik maken van alle ruimte.

Een inbouwkeuken verhoogt de efficiëntie omdat alles dicht bij elkaar zit. Bovendien ziet het er strak uit, doordat alles samen een mooi geheel vormt. Inbouwkeukens zijn enorm populair en worden bijna altijd gebruikt in nieuwbouwwoningen, omdat dit praktischer is dan alles los te installeren. Bovendien zijn er veel verschillende ontwerpen mogelijk bij inbouwkeukens.

Zo kunt u precies bepalen waar u wat wilt hebben om tot uw ideale inbouwkeuken te komen. Ook is er de mogelijkheid om de dikte van het keukenblad, de soorten kastjes, de kleuren, de grepen en andere attributen aan te passen.

Een inbouwkeuken is dus erg praktisch en bovendien precies naar uw smaak aan te passen.

Een keukeneiland

Een keukeneiland is de ideale verbinding tussen de keuken en de woonkamer. In een keukeneiland kan alles worden verwerkt. Zo kunt u uw oven, magnetron, aanrecht en wastafel hier allemaal in verwerken.

Een keukeneiland kan ook iets kleiner zijn en enkel een ander deel van de keuken ondersteunen. Zo kan er aan de ene kant van de keuken het aanrecht en fornuis zijn, terwijl u op het keukeneiland de afwasmachine hebt geïnstalleerd en uw handen kunt wassen.

Ook kunt u het kookeiland als opbergruimte gebruiken om bijvoorbeeld de etenswaren in te bewaren. Een andere mogelijkheid is om het kookeiland als bar te gebruiken.

Er zijn veel verschillende combinaties mogelijk met een kookeiland!

keuken inrichten

Een indeling schetsen

Voordat u begint met het ontwerpen van een nieuwe keuken, is het handig om te bepalen waar u de keuken voornamelijk voor zult gaan gebruiken. Gebruikt u meestal meer dan 4 pitjes tegelijk? Houdt dan rekening met de extra ruimte die dit inneemt.

Wanneer u weet waar u uw keuken voornamelijk voor wilt gaan gebruiken kunt u kiezen wat voor soort indeling u neemt. Een tip is om de keuken te schetsen op ruitjespapier en hierbij de verschillende onderdelen met een potlood in te tekenen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende online tools waarmee u makkelijk uw keuken kunt ontwerpen. Een voorbeeld is de online keukenplanner van Atlas.

Een goed plafond in uw keuken

Omdat u veel tijd doorbrengt in de keuken is het belangrijk dat hier een goed plafond aanwezig is.

Plafondverlichting in uw keuken

Afhankelijk van de inrichting van uw keuken, kunt u kiezen voor verschillende verlichting in uw keuken. Het is afhankelijk van de functies die u aan de keuken verbindt, maar er is eigenlijk altijd algemene keukenverlichting nodig. Dit kan één lamp zijn of verschillende spotlampen. Deze verlichting wordt het meest gebruikt in de keuken.

Op de plek waar u kookt is het handig om sterke werkverlichting te hebben. Zo kunt u zich focussen op het koken en ziet u alles duidelijk. Mocht er een eettafel aanwezig zijn in de keuken, dan kan hier het best zachtere verlichting worden aangelegd. Deze verlichting is sterk genoeg om alles goed te zien, maar zorgt toch voor een gezellige sfeer.

Voor een kookeiland is het handig om dimbaar licht te installeren. Zo heeft u de beschikking tot sterk licht wanneer u gaat koken en wanneer u alleen een kopje koffie wilt drinken kunt u het licht eenvoudig minder fel zetten. Bepaal uw verlichting dus aan de hand van wat voor soort keuken u hebt en waarvoor u deze gebruikt.

Bent u er nog niet helemaal uit? Lees dan onze blog over plafondverlichting en waar u op moet letten.

Vochtbestendig en Schimmelwerend plafond

Vocht- en schimmelplekken komen vaak voor in de keuken. Vochtplekken op het plafond worden namelijk veroorzaakt door het koken. Wanneer vochtplekken op het plafond ontstaan kan het door condens en en binnenwarmte voor schimmelplekken op het plafond zorgen.

Dit geeft een lelijke plek op het plafond en kan ook slecht zijn voor de gezondheid. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor het huis. Vocht- en schimmelplekken kunnen namelijk de constructie van het plafond aantasten waardoor onder andere lekken kunnen ontstaan. Gelukkigs bestaat hier een eenvoudige oplossing voor. Met een vochtbestendig en schimmelwerend plafond hoeft u zich nergens zorgen over te maken.

Boxen in het plafond

Luistert u tijdens het ontbijt altijd naar het nieuws op de radio, of zet u graag een gezellig muziekje op tijdens het koken? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw boxen te integreren in het plafond.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw boxen achter het plafond te installeren of door het plafond heen te laten komen. Dit geeft een erg stijlvol effect!

Hebben uw boxen van zichzelf al een aantrekkelijk design, dan kunt u er ook voor kiezen om ze onder het plafond te bevestigen. Achter het plafond kunnen de draden dan netjes weggewerkt worden.

Keuken plafond met verlichting

Een keukenplafond van Plameco

Met een spanplafond van Plameco zult u nooit last hebben van vocht- of schimmelplekken in de keuken. Onze spanplafonds zijn onderhoudsvriendelijk en eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek. Zo houdt u uw plafond altijd mooi.

Bovendien biedt een spanplafond van Plameco de mogelijkheid om verlichting in te bouwen. Dit kunnen wij ook doen door de verlichting achter het plafond te plaatsen. Er komt dan nog genoeg licht om te werken in uw keuken en het geeft een mooie sfeer. U kunt deze verlichting zelfs bedienen met een app, zodat u altijd en overal uw licht kunt aanpassen.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden van een Plameco spanplafond in uw keuken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een afspraak.


Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"