Spanplafonds
Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.
Lees meerSpots zijn effectief, zuinig en veelzijdig. Het is dan ook niet zo vreemd dat spotjes een populaire manier van verlichting zijn. De keuze is reuze. Voor wat voor soort spot kies je? Hoe groot moeten de spots zijn? En welk effect vind je mooi?
In deze blog behandelen we de verschillende soorten spotverlichting. We zoomen met name in op de meeste populaire soort: de inbouwspot. Wat biedt jouw woonsituatie? Welke keuzes kun je maken? En hoe kun je de spots creatief inzetten? Lees hier alles dat je wilt weten over de keuze voor de perfecte spotverlichting in jouw huis.
Spots hebben hun populariteit te danken aan hun veelzijdigheid. Van inbouwspots tot “wallmount”, dus geïntegreerd in het plafond of aan de wand. Met de juiste spots kun je elke gewenste sfeer in de ruimte creëren. Helder en modern of gedimd en warm – alles is mogelijk.
Spots zijn zeer geschikt voor woonkamers, eetkamers, badkamers, keukens, etc. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei maten, vormen en kleuren.
Met spotverlichting kun je eindeloos spelen, experimenteren en uitproberen. Laat je creativiteit de vrije loop, maar stel jezelf bij de planning de volgende vragen:
door te combineren en te experimenteren met verschillende soorten spotverlichting, afmetingen, lichtintensiteit, -hoeveelheid en -kleur, bereik je het gewenste resultaat.
De meest voorkomende soorten spots en combinaties zetten we hieronder voor je uiteen.
In principe kun je spots op twee verschillende manieren installeren. of bevestigen. Opbouwspots ("wallmount") zijn als het ware ‘reguliere’ verlichting. Deze variant wordt meestal aan een arm of opzetstuk bevestigd en aan de muur of het plafond gehangen. Zulke spots zijn kant-en-klaar te kopen in talloze uitvoeringen. Ze kunnen flexibel worden gebruikt en snel geïnstalleerd. Toch blijft de inbouwspot verreweg de meest populaire variant.
Dat de inbouwspot deze populariteitswedstrijd wint, is te verklaren. Inbouwspots kunnen namelijk naadloos geïntegreerd worden in het plafond. Dit maakt dat ze koploper zijn in o.a. elk minimalistisch interieur.
Inbouwspots komen ook in tal van afmetingen en designs. De lichtverdeling en sfeer in de ruimte kunnen hier perfect mee worden vormgegeven.
Bij dit project zijn de inbouwspots in groepen over de gehele ruimte verdeeld voor een optimale belichting van het woon- en keukengedeelte.
Ook populair zijn de zogenaamde dubbele inbouwspots. Twee naast elkaar geïnstalleerde spots kunnen op één punt sterkere lichtaccenten plaatsen. Je kunt ze ook afzonderlijk op verschillende objecten richten, waardoor je het licht naar wens richting kunt geven. Dankzij het hogere totaalaantal aan lumen, kan een klein aantal dubbele inbouwpots de ruimte in zijn geheel verlichten.
Dubbele inbouwspots in combinatie met enkele spots zorgen in deze keuken voor een bijzonder visueel aanblik en zorgen voor de perfecte verlichting boven het werkblad.
Meer informatie over inbouwspots
Stel je eens voor dat je een hele ruimte verlicht, in welke sfeer dan ook, zónder dat de lichtbron zichtbaar is. Een spanplafond maakt dat mogelijk.
De lichtbron bevindt zich dan in feite achter het plafond. Eh, wacht eens even. Hoe moet dat dan werken? Het is heel simpel: met een lichtplafond van Plameco. De lichtbron is slim verborgen achter het doorschijnende spanplafond. Staat de verlichting uit? Dan zie je er helemaal niets van. Like magic!
Lichtplafonds zijn verkrijgbaar als volledig plafond of als lichtmodule. De lichtbron is slim weggewerkt achter het spanplafond. Voor een strak, tijdloos design en schaduwvrij licht.
Een ander alternatief voor inbouwspots zijn led-strips, ofwel zogenaamde led-lines. Deze kunnen zowel rondom de ruimte, als middenin de ruimte gemonteerd worden. Ze zorgen voor niet-verblindend en schaduwvrij licht. Ook mooi meegenomen: led-strips hebben een langere levensduur dan led-spots!
Natuurlijk kunnen led-lines ook gecombineerd worden met inbouwspots. Voor de perfecte belichting van jouw ruimtes.
Led-strips kunnen rondom de ruimte of in het midden gemonteerd worden en zorgen voor een comfortabel, niet-verblindend en schaduwvrij licht.
Meer informatie over lichtplafonds en led-strips
Ten eerste moet je denken aan de diameter van de spots. Logischerwijs is hier de vuistregel: hoe groter de diameter van de spot, hoe meer licht er in de ruimte aanwezig is. Hoewel dit niet meer 100% van toepassing is op moderne verlichting, is het raadzaam om niet voor te kleine spots te kiezen. De meest populaire maten liggen tussen de 55 en 70 mm. Met deze formaten is de ruimte goed te verlichten, mits de spots goed worden geplaatst en geïnstalleerd. Het maakt niet uit of het om een woonkamer, keuken of badkamer gaat.
Maar groter is niet automatisch beter. Als je meer sfeer wilt creëren of bepaalde details wilt uitlichten, bijvoorbeeld een schilderij, kun je beter kiezen voor een kleinere spot. Spots van 30 mm zijn hier uitermate geschikt. Hierdoor vallen je kunstwerken nog beter op en breng je meer sfeer in huis.
Uiteraard zijn grotere en kleinere spots goed te combineren. Zo kun je een aantal spots van 60 mm integreren in het woonkamerplafond voor de basisverlichting. Met een paar extra spots van 30 mm boven de zithoek, creëer je warm, sfeervol licht in de avond. Heldere verlichting of stijlvolle gezelligheid op de bank – het is aan jou.
We hebben het al gezegd: de diameter van de spot zegt tegenwoordig niet meer zoveel over de helderheid van het licht. Een spot van 70 mm kan minder lumen hebben dan een spot van 30 mm. De sfeer die je wilt creëren in de ruimte kan dus centraal staan bij de keuze van het formaat van de spot. Houd alleen wel rekening met de lichtsterkte.
Rond, vierkant, achthoekig, klein of groot en veel meer. Het assortiment van Plameco omvat een ruime keuze aan spots voor elke interieurstijl. Hierboven zie je slechts een klein deel van alle mogelijkheden.
Wees creatief met de plaatsing van je spots. Monteer bijvoorbeeld kleine spotjes onder een geschikte kast, waarmee het indirecte licht over de vloer strijkt. Of plaats inbouwspots in onregelmatige groepen in het plafond. Dit zorgt voor een bijzondere lichtverdeling die niet gaat vervelen. Spotverlichting geeft je alle vrijheid om creatief te zijn.
Spots met cilinders of kristallen zorgen ervoor dat het licht gebroken wordt. Hierdoor ontstaan verschillende decoratieve lichteffecten op het plafond.
Naast een groot assortiment aan inbouwspots, biedt Plameco ook verschillende cilinderbevestigingen en kristallen die een prachtig lichteffect op het plafond creëren.
Vroeger waren de meeste spots halogeenlampen. Destijds werd de hoeveelheid licht uitgedrukt in wattages. Hierbij gold de vuistregel: een hoog wattage = veel licht (en veel stroomverbruik). Watt is echter een eenheid van vermogen, niet van licht. Sinds de komst van led kun je echter niet meer vertrouwen op het “wattage-gevoel”, omdat deze waarde tegenwoordig veel lager is bij dezelfde of zelfs een hogere hoeveelheid aan licht.
Hier komt de eenheid lumen om de hoek kijken. Het aantal lumen zegt iets over de lichtsterkte. Op internet zijn talloze omrekentabellen te vinden. Over een paar jaar heb je die niet meer nodig – dan denken we allemaal in lumen, net zoals we vroeger in watt dachten.
In onze blog over Lumen, Lux en Kelvin: de drie musketiers van het licht vind je een gemakkelijke uitleg die je helpt wegwijs te maken in de lumen- en luxjungle.
Ook niet geheel onbelangrijk: de lichtkleur. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud licht. De ‘warmte’, ook wel temperatuur, van het licht wordt aangeduid in Kelvin. Hier geldt de vuistregel: hoe lager de Kelvin, hoe warmer het licht.
Je staat ’s ochtends fris en helder op door koud, wit licht. Warm, geel licht creëert sfeer en gezelligheid en bereidt het lichaam voor op een optimale nachtrust.
De warme kant van het lichtspectrum bevindt zich tussen de 1000 K en 3000 K. Dit is ook wel de lichtkleur van bijvoorbeeld een gloeilamp of kaarslicht. Tussen 5000 K en 10.000 K spreken we van daglichthelderheid, ofwel natuurlijk licht. Het neutrale licht bevindt zich tussen 3000 K en 6000 K.
Meer informatie over daglichtverlichting vind je in onze blog morgen lichter wonen.
De ene spot is de andere niet en dat geldt niet alleen voor het formaat en de hoeveelheid licht. Halogeen of led? Dat zou eigenlijk geen vraag meer moeten zijn, toch? Hoewel led-spots spots nog steeds iets duurder zijn in de aanschaf, verbruiken ze ook veel minder elektriciteit. Bovendien hebben ze een langere levensduur en worden ze lang niet zo heet. De hogere aanschafprijs heb je in een paar jaar tijd terugverdiend.
Omdat led-verlichting zo veel efficiënter en duurzamer is, wordt de productie en verkoop van halogeenlampen door Europese wetgeving teruggedrongen. Dit gebeurt geleidelijk, zodat je tijd hebt om op ledlampen over te schakelen. Maar het einde van de halogeenlamp is in aantocht…
Onbeperkte dimbaarheid is het grote voordeel van moderne ledverlichting. Dimbaarheid van moderne spots verwijst niet alleen naar een flexibele hoeveelheid licht, maar ook de lichttemperatuur kan nu worden aangepast. Let er wel op dat de dimbaarheid uitdrukkelijk op de verpakking vermeld staat.
De sfeer van de ruimte kan met dimbare spots ontzettend gemakkelijk aangepast worden. Vervang de lichtschakelaar door een draaiknop om het licht te dimmen en het licht is in een handomdraai aangepast naar je stemming. Veel lampen kunnen tegenwoordig zelfs bediend worden met een app op je telefoon.
Dankzij Dim2Warm- en Tunable White-technologie is de lichtintensiteit en/of lichtkleur van je Plameco plafondspots naar wens dimbaar.
Meer informatie over dimbare verlichting
Bij Plameco vind je een spanplafond dat perfect bij je interieur past. Daarnaast hebben we ook een groot assortiment aan verschillende verlichtingsmogelijkheden die probleemloos in je nieuwe plafond geïntegreerd worden. Daarbij hoort ook een groot assortiment an inbouwspots in alle gewenste kleuren, vormen en maten, met verschillende lichteffecten. Onze monteurs plaatsen elk type spot netjes, vakkundig en precies zoals jij wilt.
In dit keukenproject is gekozen voor een mat wit spanplafond met geïntegreerde inbouwspots in aluminiumlook.
Wanneer je voor een spanplafond kiets, ben je niet meer afhankelijk van bestaande lichtpunten.Je kunt zelf bepalen waar de inbouwspots in het plafond geplaatst moeten worden.
-img- Regelmatig geplaatste witte inbouwspots zorgen voor een gelijkmatige verlichting in deze woonkamer met spanplafond in mat wit. Het gordijnpaneel werd ook uitgerust met geïntegreerde Plameco verlichting.
Alle gewenste verlichting al in huis? Geen probleem. Ook jouw lampen kunnen probleemloos in je Plameco spanplafond worden geïntegreerd.
Kroonluchters, hanglampen, lampenkappen… elke lamp en elke spot kan geïntegreerd worden in het Plameco plafondsysteem.
Ook een combinatie van inbouwspots met andere verlichtingsmogelijkheden, zoals hanglampen en led-strips, is mogelijk.
Led-strips zijn ontzettend veelzijdig in gebruik. Bij dit project werd de ledstrip rondom de ruimte aangebracht en zorgen in combinatie met de inbouwspots voor comfortabel, ruimtevullend licht in een modern design.
Alle spots en led-strips van Plameco zijn IP-54 gecertificeerd en zijn daarom uitermate geschikt voor vochtige ruimtes als badkamers, keukens en zelfs zwembaden.
Meer informatie over verlichting in spanplafonds
Nieuwsgierig naar wat Plameco allemaal te bieden heeft? Op onze website kun je een gratis brochure aanvragen.
Heb je nog nooit een spanplafond gezien en wil je dit eerst met je eigen ogen beoordelen? Bezoek dan een showroom bij jou in de buurt. Onze adviseurs staan voor je klaar en geven je antwoord op al je vragen. Samen met jou wordt een plafondconcept inclusief lichtplan gemaakt. Vragen? Neem dan eenvoudig contact met ons op. We helpen je graag verder.