Spanplafonds
Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.
Lees meerBen je jezelf al een tijdje aan het ergeren aan dat lelijke badkamerplafond, of aan dat ouderwetse woonkamerplafond, dan wordt het wellicht eens tijd om het plafond te vervangen. Een scheur in het plafond van de kinderkamer, een slecht geïsoleerd plafond in de garage; er zijn tal van redenen om een plafond te vervangen. Daar zijn ook tal van manieren voor. Wij noemen er een aantal.
Je denkt nu waarschijnlijk dat een oud of lelijk plafond schilderen de gemakkelijkste oplossing is, maar vergis je niet!
Als je het plafond wilt schilderen, zorg er dan voor dat alles, maar dan ook echt alles afgedekt is. Schakel de stroom uit en verwijder plafondverlichting, ook spotjes. U kunt er eventueel voor kiezen om alles af te plakken met schilderstape, maar houd rekening met verf die eronderdoor loopt en verwijder de tape binnen een uur na het schilderen.
Zie je vlekken op het plafond? Dan moet je die eerst verwijderen. Anders is de vlek straks door de verf heen te zien. Wanneer je een extra laag verse verf over de vlek heen schildert, is het kleurverschil later goed te zien vergeleken met de rest van het plafond. Gebruik dus eerst voorstrijk om vlekken te bedekken. Afhankelijk van de oude verf moet je misschien een fixeermiddel aanbrengen. Gaatjes die je niet meer wil gebruiken kun je opvullen, maar laat eerst alles goed drogen voordat je gaat schilderen.
Door met een roller het plafond te verven vliegen de verfspatten in de rondte; op de meubels, op de vloer, het tapijt en de ramen. Kies je er toch voor om te schilderen, verwijder dan zoveel mogelijk spullen, meubels en tapijt uit de kamer en dek de rest af. Verfspatten moeten direct van de ramen verwijderd worden, anders drogen ze op en moet je gaan krabben.
Zorg er tevens voor dat je de juiste soort verf en roller te pakken hebt en koop ook een verlengstok (telescoopsteel) voor de roller, zodat je overal gemakkelijk bij kunt. Voor de randen gebruik je eerst een blokkwast of kleine kwast. Een plafond rollen kan erom zwaar zijn voor je armen en nek, dus neem regelmatig pauze, zonder dat de verf te veel opdroogt zodat je kleurverschillen gaat zien. Rol, wanneer de verf nog nat is, het gehele plafond nog een keer in de andere richting.
Houd er ook rekening mee dat achteraf het plafond er wellicht weer netjes uitziet, maar dat de verf op uw muren misschien lelijk afsteekt tegen het plafond. Het allerbeste zou zijn om, als u uw plafond gaat verven, meteen de muren mee te pakken. Heb je behang op de muren? Plak de rand met het plafond dan goed af met speciale schilderstape die het behang niet beschadigt.
Als je bent uitgekeken op uw jeplafond, of het ziet er lelijk uit door vocht- en schimmelvlekken, dan kan je het beter niet schilderen, maar verwisselen. Dan is de vraag natuurlijk: met welk materiaal?
Bij het verwisselen van uw plafond kun je kiezen voor gipsplaaten, houten schrootjes, een spanplafond, stucwerk, etc.
Een andere keuze die je moet maken is of je het oude plafond wilt verwijderen of wilt laten zitten. Als je het verwijdert, dan kun je meteen de eventuele bedrading en verlichting aanpakken. Bij het plaatsen van een nieuw plafond onder het bestaande plafond wordt het nieuwe natuurlijk lager en moet je de bedrading en verlichting doortrekken.
Een oud plafond verwijderen geeft een hoop stof en afval, maar je kunt wel meteen oude, slechte materialen vervangen. Dit kan beter zijn voor de structuur van uw woning. Eventuele kabels en leidingen kunnen daarbij aangepakt en vervangen worden, en het nieuwe plafond kan warmte- en geluidsisolerend worden gemaakt. (link naar blog!)
Als u het oude plafond laat zitten, dan zult u veel minder sloop- en bouwafval hebben.
Bovendien zullen de muren minder beschadigd raken, aangezien er niet gesloopt hoeft te worden. Het nieuwe plafond wordt natuurlijk wel lager, gemiddeld wel zo’n 10 centimeter, en er moet een zeer sterke en stevige constructie onder het oude plafond aangebracht worden om het nieuwe plafond te kunnen dragen.
Als je het oude plafond wilt vervangen, dan is een spanplafond van Plameco een goede oplossing waar je wellicht nog niet aan had gedacht. Er wordt dan in 1 dag een nieuw spanplafond onder het bestaande plafond geplaatst. Het spanplafond bestaat uit sterke en elastische, hoogwaardige kunststof. Eerst worden er speciale, gepatenteerde klemprofielen geplaatst, waarna het nieuwe plafond ingespannen wordt. Door deze unieke ophangmethode kunnen plafonds van Plameco eenvoudig onder het bestaande plafond gehangen worden. Daarnaast kan er hierdoor ook voor gekozen worden om het plafond te verlagen, om zo bijvoorbeeld wat meer gezelligheid in hoge ruimtes te creëren of buizen en leidingwerk te verbergen.
Alle grote meubels kunnen op hun plaats blijven staan, er hoeft niet gehakt en gesloopt te worden, er is geen schade aan de muren en je hoeft niets af te dekken. Het oude plafond hoeft niet verwijderd te worden, vlekken hoeven niet bedekt te worden met allerlei middelen, want het oude plafond zal niet meer te zien zijn. Alleen in geval van een bestaande lekkage aan het plafond moeten die problemen uiteraard eerst verholpen worden.
Als extra mogelijkheid kunt u In het Plameco spanplafond ook nog eens nieuwe verlichting (link naar categorie) laten aanbrengen of uw oude verlichting laten terugplaatsen. Door te kiezen voor een strak wit spanplafond, een mooi kleurtje dat bij uw inrichting past of een fotoplafond, is je nieuwe plafond weer helemaal mooi en naar wens, zonder enige moeite.